Zettl – Langer gyűjtemény

Zettl – Langer gyűjtemény

 

Zettl – Langer gyűjtemény

Zettl –Langer gyűjtemény

Aki Sopronban járva átsétál az Ikva patak hídján, annak egy nagy eklektikus épületegyüttes tárulkozik fel, amely a hajdani várnegyeden kívül, a városmag közelében helyezkedik el. Itt található a Magyarországon jól ismert Zettl és Langer gyűjtemény a család ősi fészke; ez nem csak otthon, hanem múzeum is egyben.

A történelem viharai alaposan próbára tették a felmenőket, akik Bajorországból az 1750-es évek táján érkeztek Kőszegre. A család soproni ága Zettl Józseffel írta be nevét a város ipartörténetébe, mivel 1844-ben Szesz-Likőr-Rum és Borecet gyárat alapított. A ház mai formáját már fiának, a műgyűjtőként is nevet szerzett Zettl Gusztáv (1852-1917) köszönheti az utókor.

A soproni Stornó család a Bach korszak idején kezdett gyűjteni, s hamarosan Zettl Gusztáv is kedvet kapott rá. Figyelmét először a régészeti emlékek keltették fel, de már kezdetben is gyűjtött néprajzi és művészeti anyagot. E tevékenysége elválaszthatatlan osztálytársának és jó barátjának, Stornó Ferencnek hasonló buzgalmától.

Az otthona volt az ő világa, amely egyúttal valóságos fellegvárként szolgált a különböző egyesületek, egyletek tagjai és magánemberek számára. Ma is megvan az az asztal, amely köré összegyűltek. Ez egy úgynevezett pénzváltó asztal, amelyet közösen restauráltak Stornóval, akinek a gyűjteményében szintén látható két hasonló darab – bizonyságaként szoros barátságuknak. (Mindketten törekedtek ugyanis arra, hogy hasonló kincseik legyenek.) Az asztal közepén levő márványlap arra szolgált, hogy az érméket rádobva a csengéséből megállapítható legyen, a pénz hamis-e vagy valódi.

Zettl-Langer gyűjtemény a két világháborút a komolyabb károk nélkül átvészelte. A Zettl céget és a házakat azonban 1951-ben államosították, így a család biztos anyagi háttere megszűnt. Így is hálát adtak a Jóistennek, hogy életben maradtak. Alighogy felocsúdtak, már jött a következő fordulat, isteni szerencsével saját lakásukban maradhattak. Az 1952-ben listára vett tárgyakat, anyai nagyapja örökét, Dr. Langer Herbert (1907-2000) 1955-ben múzeummá alakította és a nagyközönség számára látogathatóvá tette. A Zettl – Langer gyűjtemény látogatható, azóta a család fogadja, tárlatvezetéssel kalauzolja, a betérő vendégeket.

Zettl – Langer gyűjtemény elérhetősége:

Forrás:

http://users.atw.hu/zettl-langer/keret.php?p=udv.html

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0