Tűztorony Sopron jelképe

Tűztorony Sopron jelképe

Tűztorony Sopron jelképe

Az 1290 és 1340 között gótikus stílusban épült, 1681-ben megmagasított tűztorony erkélyéről páratlan kilátás nyílik a városra. Árkádos reneszánsz körüljárója korábban is a város figyelésére volt hivatott.

A városba érkező idegen magas töltésen jutott el a város igazi kapujához, a mai Tűztorony négyzetes, nagy elő-építményéhez, melynek boltozatos terén áthaladva ért el a Fő térre.

A torony alsó hengeres része római falmaradványokra épült. A XIII. századtól szolgált a városfalak északi kaputornyaként. E kapuépítményt újra és újra átépítették, magasították, erősítették. Mai, jellegzetes toronyformáját az 1676-os tűzvész utáni átépítés során kapta; körüljárójáról a toronyőr trombitával jelezte, ha tüzet észlelt, vagy előkelő vendég közeledett a városkapu felé.

A soproniaknak a Tűztorony Sopron jelképe, melyet Várostorony néven is említenek!

Ez az alábbi szövegrész a visitsopron.com oldalről való!

A torony 2012-ben teljesen megújult, 2020 júniusától pedig Időkapu címmel a torony alatti római és a fogadó szinten látványos kiállítás nyílt, eddig még ki nem állított római és középkori kőfaragványokból.
A Tűztorony jelenleg a Soproni Múzeumhoz kezelésében van, fontosabb információk, jegyárak, nyitva tartás az alábbi linken érhetőek el:.

Római alapokon nyugszik, hengeres része középkori, erkélye és óratornya reneszánsz, kupolája barokk. A rajta át vezető Hűségkapu pedig keretbe foglalja a belváros 2000 éves történelmét.

A Tűztorony Sopron jelképe, városának szimbóluma.

Ki ne ismerné a Tűztornyot Sopron jelképé-t, 2011 óta Magyarország történelmi emlékhelyei közé tartozó épületet, melynek erkélyéről páratlan kilátás nyílik a városra?
A Tűztorony barokk hagymakupolája a kétfejű sassal 58 méter magasra emelkedik, így a város több pontjáról is jól látható.

Közel 200 csigalépcsőjének megmászása után, körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra és a Sopront körülölelő Löverekre, tiszta időben akár az Alpok közeli vonulatai (Rax, Schneeberg) is láthatóak.

Mai alakját, reneszánsz körerkélyét és barokk kupoláját az 1676-os tűzvész után nyerte el, amikor a torony felső része teljesen leégett.

www.sopronimuzeum.hu

Remek Múzeumi Évad elé nézünk 2021-ben , már nagyon sokan várják, hogy a múzeumok is kinyissanak!

Óriási beruházások vannak folyamatban, a főtér emblematikus műemlék-múzeum házaiban, modern látogató központ kerül kialakításra!

Javaslatom, hogy mindenképpen szakítsanak időt a már elkészült Lenk Villa(Múzeum) meglátogatására is!

Nagyon szépen, igényesen helyreállították!

Gratulálunk a  tervezőknek és a kivitelezőknek is!

Szobafoglalás a panziónkba!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0