Storno ház, barokk sarokház

Stornó ház, barokk sarokház

Storno ház, barokk sarokház

Sopron egyik legszebb épülete, a Fő tér egyik ékessége ez a palotaszerű barokk sarokház.

Jó szívvel ajánlom Önöknek, ha a Vadászkürt panzióban szállnak meg, feltétlenül iktassák programjukba!

Stornó ház, barokk sarokház
Stornó ház, barokk sarokház, ahol Mátyás király is megszállt!

A XV. században a Haberleiter család tulajdona volt, akik 1482-83 telén Mátyás királyt is vendégül látták, midőn Bécset ostromolta.

A XV. században a házban Sopron első gyógyszertára, a Fekete Elefánt működött.

A XVIII. században a ház a Festetics család birtokába került, ekkor nyerte el végleges formáját. A Storno család 1872-ben vásárolta meg az épületet, ahol vendégként 1840-ben és 1881-ben Liszt Ferenc adott hangversenyt.

A XV. században a házban Sopron első gyógyszertára, a Fekete Elefánt is működött.

Storno ház, barokk sarokház

Storno Ferenc

Idős Storno Ferenc 1821-ben Kismartonban született és Landshutban nevelkedett. A szegény kéményseprő család nem tudta taníttatni, így folytatni kényszerült apja mesterségét, de minden szabadidejét rajzolással töltötte.

Vándorlásai során 1845-ben telepedett le Sopronban. Pártfogói révén, akik felismerték és méltányolták művészi tehetségét, csakhamar a Monarchia egyik legkeresettebb restaurátora lett. Az 1860-as évektől bekapcsolódott a hazai műemlékfeltáró munkákba.

Nevéhez fűződik többek között a soproni Szt. Mihály templom, valamint a pannonhalmi bencés apátság kriptájának, majd templomának restaurálása. A hetvenes évektől már fiaival – Ferenccel és Kálmánnal – dolgozott együtt, akik a családi hagyománynak megfelelően kitanulták a kéményseprést, majd külföldi akadémiákon a művészi mesterséget is elsajátították.

Storno Ferenc több pusztulásra ítélt műértéket mentett meg, mellyel megteremtette a híres Storno-gyűjtemény alapjait.

Frissebb információk a visisopron.com oldalon találhatók, mint például ez az ízelítő is a kiállítás egy részéről!

A Soproni Múzeum jelenleg két állandó kiállítással várja a látogatókat:
Határtalan történet: A sarokház első emeletén található állandó helytörténeti kiállítás Sopron város és az egykori Sopron vármegye történetét mutatja be a XVII.-XX. században, végigkövetve a mindennapok világát, az életmód és a divat változását.

A látogatók az egyik szobában elhelyezett fotóberendezéssel korhű (XIX. századi) háttér előtt készíthetnek magukról fényképeket, láthatják Liszt Ferenc gyermekkori zongoráját, megtekinthetik az 1921. december 14-i népszavazáson használt szavazóládákat és cédulákat, filmfelvételt.

A kiállítások a Soproni Múzeum kezelésében vannak, fontosabb információk, jegyárak, nyitva tartás az alábbi linken érhetőek el:

További információ, jegyárak, kiállítások elérhetők itt:

A múzeum látogatás után foglaljon asztalt éttermünkben!

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0