Sopron, the Town of Fidelity

Sopron, the Town of Fidelity

A 60 000 lakosú nyugat-magyarországi város Sopron (németül: Ödenburg, horvátul: Šopron, latinul Scar(a)bantia) a Fertőtől délnyugatra, Bécstől 60 km-re fekszik. A város összekötő kapocs Kelet és Nyugat között, az 1918/1919-ben Selmecbányáról átköltözött főiskolája (ma: Nyugat-magyarországi Egyetem) révén egyetemi város.

A város környékén már a vaskorban is település volt, a Várhelyen feltárt halomsírokban talált urnák és rajtuk lévő ábrázolások a helyet a régészek körében világszerte ismertté tették. A rómaiak Scarbatia néven alapították meg teleépülésüket, amely kereskedelmi központ lett a Borostyánkő út mentén. A római település gazdag emlékei a Belvárosban megtekinthetők.

Sopron a Hűség és a Fesztiválok Városa!

jó szívvel ajánlja a programokat!

  • Soproni Borünnep
  • Soproni Ünnepi Hetek
  • Tündér fesztivál
  • Volt Fesztivál
  • Kékfrankos Nyár

A népvándorlás korában a város pusztulásnak indult, a 10.évszázadban a honfoglaló magyar törzsek telepedtek le. A város 1277-ben a cseh királlyal szembeni helytállásáért szabad királyi városi rangra emeltetett. A Belváros több alkalommal volt királyi események színhelye (koronázás, országgyűlés).

Az első világháborút követő békeszerződés (mely elcsatolta volna Sopront Magyarországtól) utáni tiltakozás eredményeképpen népszavazást tartottak a városban a hovatartozásról. A lakosság 65,2% Magyarország mellett döntött (1921. december 14-16.), ezt követően kapta a város a „civitas fidelissima, a leghűségesebb város“ címet.

Az 1989. augusztus 19-án megtartott Páneurópai Piknik során mintegy 660 NDK-s polgár tört át a megnyitott határkapun és „bontotta ki az első téglát a berlini falból“, ezzel elindítva Németország újraegyesítését.

Forrás: Wikipedia

Share and Enjoy !

0Shares
0 0