Pékmúzeum

 

Pékmúzeum

Pékmúzeum

Sopron egyik látványosságaa Pékmúzeum!

Az egykori, a XVII. századtól működő pékség helyreállítása után rendezték be a múzeumot. A ház jobb oldali épületrészében a mesterséggel, a bal oldaliban a pékek életmódjával ismerkedhetünk meg.

A XVI-XVII. századtól követhető nyomon a Pékmúzeum kőépületének története, amit 1666-ban, majd 1749-ben is átépítettek.

Az első ismert tulajdonosa Joachim Hüber pék volt 1686 és 1699 között, és azóta a múzeum létesítéséig mindig ennek a fontos szakmának a mesterei laktak itt.

A pék- és cukrászműhelyt, a lakást, a kenyérboltot és a cukrászdát magában foglaló épület alatt pince húzódik, tanúsítva, hogy az egykori soproni mesteremberek szőlősgazdák is voltak.

A ház homlokzatán az egykori cégér – perecet törő oroszlánok – mutatja, mit rejt a ház belseje. Az egykori magazinban, ahol régen babot, diót és más nyersanyagot tároltak, ma a pékség történetét végigkísérő kiállítás látható. A kenyérsütés munkafolyamatát fotókon is bemutatják.

Érdekes módon tükröződik az adott kor pékségen kívüli világa is a tárlaton:

az egyik vitrinben olasz nyelvű receptkönyveket látni, amit a cukrászdát létesítő Sever Mihály hozott Triesztből. Sever mint vándorló legény érkezett Sopronba, itt megnősült, és átvette az üzletet. A magyar pékségben alapított olasz cukrászdában pedig egy prágai legény volt a segédje.

A Poncichter-negyed különleges hangulatú házában már a XVI. században is pékműhely volt. 1975-től a Soproni Múzeum kiállítása mutatja be a pékek életét Sopronban.

A pékcsalád:

A pékcsalád a boltozatos kapubejárattól jobbra lakott, konyhájuk és két kisméretű szobájuk berendezése hűen tükrözi a XIX. század végi iparos-gazdapolgár család életmódját.

A mesteremberek mindig rendelkeztek pár négyszögöl szőlővel és kereset kiegészítésként borméréssel is foglalkoztak, erre utal a kapubejárat alatt a kecskelábú asztal és a hosszú padok.

A soproni Pék-ház ünnepélyes keretek között, 1975-ben nyílt meg, amikor is a Soproni Kenyérgyár igazgatójának jóvoltából kiflivel és pereccel fogadta az első látogatókat.

A kiállítás a Soproni Múzeum kezelésében van, fontosabb információk, jegyárak, nyitva tartás az alábbi linken érhetőek el: www.sopronimuzeum.hu

Amit a Pékmúzeumról tudni lehet!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0