Pékmúzeum

Pékmúzeum

Pékmúzeum
Pékmúzeum

Pékmúzeum Sopron egyik látványossága!

Az egykori, a XVII. századtól működő pékség helyreállítása után rendezték be a Pékmúzeumot. A ház jobb oldali épületrészében a mesterséggel, a bal oldaliban a pékek életmódjával ismerkedhetünk meg.

A XVI-XVII. századtól követhető nyomon a Pékmúzeum kőépületének története, amit 1666-ban, majd 1749-ben is átépítettek.

Az első ismert tulajdonosa Joachim Hüber pék volt 1686 és 1699 között, és azóta a múzeum létesítéséig mindig ennek a fontos szakmának a mesterei laktak itt. A pék- és cukrászműhelyt, a lakást, a kenyérboltot és a cukrászdát magában foglaló épület alatt pince húzódik, tanúsítva, hogy az egykori soproni mesteremberek szőlősgazdák is voltak.

A ház homlokzatán az egykori cégér – perecet törő oroszlánok – mutatja, mit rejt a ház belseje. Az egykori magazinban, ahol régen babot, diót és más nyersanyagot tároltak, ma a pékség történetét végigkísérő kiállítás látható. A kenyérsütés munkafolyamatát fotókon is bemutatják.

Érdekes módon tükröződik az adott kor pékségen kívüli világa is a tárlaton: az egyik vitrinben olasz nyelvű receptkönyveket látni, amit a cukrászdát létesítő Sever Mihály hozott Triesztből. Sever mint vándorló legény érkezett Sopronba, itt megnősült, és átvette az üzletet. A magyar pékségben alapított olasz cukrászdában pedig egy prágai legény volt a segédje.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0